0

Johansson tog emot pris som Stockholms främste

Jennie Johansson fick ta emot priset av SKS och Stockholms Idrottsförbund.

Jennie Johansson fick ta emot priset av SKS och Stockholms Idrottsförbund.

När Jennie Johansson nådde kaklet först på 50 m bröstsim vid VM i Kazan hade hon lyckats med något som få trodde var möjligt, inklusive hon själv. – Jag var i chock. När man vunnit en medalj börjar det blinka på startpallen. Min första tanke var brons, men när jag såg att det var guld visste jag inte vad jag skulle göra. Nu har Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm utsett Jennie Johansson till Stockholmsdistriktets främste idrottare 2015. Priset på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten i Jennie Johanssons förening SK Neptun.

 

Juryns motivering:

”Det är aldrig för sent att slå igenom och ta ett VM-guld. Det bevisade bröstsimmaren Jennie Johansson när hon vann 50 meter i Kazan. 27-åringen från Neptun forsade genom fältet och satte fingrarna i kaklet före idel världsstjärnor. Bara timmen senare lade hon till ett VM-silver i medleylagkappen. Hon började elitsatsa först som 18-åring. Nu är hon 2015 års främsta idrottare i Stockholmsdistriktet, utsedd av Stockholmsidrotten och Sportjournalisternas klubb i Stockholm”.

– Det är jättekul att få det här priset, säger Jennie Johansson på telefon från Australien där hon just nu tränar inför OS.

Vi återkommer till VM-guldet och uppladdningen inför OS i Rio och backar bandet 18 år. En tioårig Jennie Johansson gör sin första simträning med Hedemora Simsällskap.

– Jag följde med en kompis till träningen. Hon slutade efter ett tag men jag blev fast. Jag provade på en massa idrotter som många andra barn: friidrott, handboll, fotboll och biljard. Simningen var alltid roligast. Det var så kul att ha något vid sidan av skolan och träffa sina kompisar i föreningen. Det blev en extra familj, säger Jennie Johansson och fortsätter:

– I början var simningen en kul grej. Jag tränade för att roligt och körde på i min egen takt. Mellan jag var 14 till 17 år tränade jag inte mycket i jämförelse med de som var i eliten i min ålder. När jag var 17 år vann jag JSM på 100 m bröstsim.

Efter guldet på JSM bestämde hon sig för att göra en större satsning och som 18-åring flyttade hon till Uppsala.

– Det var då jag kände att jag hade talang för simningen och att jag borde träna på allvar.

Sedan 2014 tävlar hon för SK Neptun och tränar i Eriksdalsbadet tillsammans med Sveriges bästa simmare i NEC, Nationellt Elitcentrum.

Sedan mitten av november är Jennie Johansson i Australien för att träna. Hon kör 9 simpass och 3 gympass per vecka. Totalt blir det 25 timmars träning i veckan.

– Men som elitidrottare har man inte ett 8-17-jobb. Förutom alla träningstimmarna är det fokus på återhämtning och bra mat, så det är ett jobb som pågår dygnet runt för att träna så bra som möjligt för att sedan tävla så bra som möjligt.

Jennie Johansson hoppas att hon kan vara en förebild för de i 20-årsåldern som har tankar på att ge upp sin elitsatsning.

– Att jag vann när jag var 27 år visar att man inte behöver vara en supertalang när man är 15 år. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra som funderar på att sluta vid 20 år för att i stället fortsätta jobba med sina mål.

Jennie Johansson är glad över att prispengarna på 10 000 kronor går till hennes förening, SK Neptuns, barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är jättekul. Jag blev glad när jag hörde att jag kan hjälpa dem. Jag tyckte simningen var så kul när jag var liten så det känns bra att vara med och bidra till barn- och ungdomsverksamheten.

Just nu är hon alltså i Australien och efter en vecka till med hårdträning börjar hon toppa formen inför de australiensiska mästerskapen som startar den 7 april. Efter det kommer hon hem till Sverige igen.

– Det är jättevarmt här. Jag kom nyss hem från en liten sväng på stranden efter träningen.

Apropå stränder. I augusti väntar OS i Rio för Stockholms främste idrottare 2015.

– Det märks att OS börjar närma sig. Men jag har vetat länge när OS ska vara. När jag fick en tidig uttagning i november var det jätteskönt. Jag har haft möjlighet att lägga upp min träning precis som jag önskade.

Jennie Johansson var med vid OS i London 2012, så hon vet vad som väntar.

– Det är verkligen speciellt och en häftig känsla att vara med i OS-byn. Men det är i bassängen det ska avgöras, säger hon.

Skribent: Pontus Gyllensten, Stockholmsidrotten

Tidigare vinnare:

2014 Kennedy Bakircioglu (Fotboll)
2013 Petter Menning (Kanot)
2012 Maja Reichard (simning/handikappidrott)
2011 Annika Billstam (orientering)
2010 Therese Alshammar (simning)
2009 Sarah Sjöström (simning)
2008 Anna Laurell (boxning)
2007 Therese Alshammar (simning)
2006 Maria Rooth (ishockey)
2005 Kajsa Bergqvist (friidrott)
2004 Annika Sörenstam (golf)
2003 Martin Lidberg (brottning)
2002 Ara Abrahamian (brottning)
2001 Kajsa Bergqvist (friidrott)
2000 Therese Alshammar (simning)
1999 Thomas Enqvist (tennis)
1998 Peter Vánky (fäktning)
1997 Ludmila Engquist (friidrott)
och Annika Sörenstam(golf)
1996 Ludmila Engquist (friidrott)
1995 Annika Sörenstam (golf)
1994 Charles Berglund (ishockey)
1993 Anna Bogren (orientering)
1992 Jan-Ove Waldner (bordtennis)
1991 Djurgårdens IF (ishockey)
1990 Per Jonsson (speedway)
1989 Jan-Ove Waldner (bordtennis)
1988 George Scott (boxning)
1987 Håkan Södergren (ishockey)
1986 Jan-Ove Waldner (bordtennis)
1985 Conny Edholm (kanot)
1984 Per-Erik Eklund (ishockey)
och Ramon Malawe (karate)
1983 Lena Sulkanen (bowling)
1982 Mikael Appelgren (bordtennis)
1981 Anne Ahlgren (modern femkamp)
1980 Johan Harmenberg (fäktning)
1979 Håkan Carlqvist (motorcykel)
1978 Linda Haglund (friidrott)
1977 Johan Harmenberg (fäktning)
1976 Anders Gärderud (friidrott)

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *