1

Lisa Edwinsson ny ordförande i Svenska förbundet

Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) har nu likt Stockholmsklubben fått sin första kvinnliga ordförande. På årsmötet i tisdags stod det klart att det blir Lisa Edwinsson som efterträder Mats Taxén som ordförande för SSF.

– Jag ser fram emot att leda organisationen in i en ny tid – där vi både kan bli en mer aktiv röst i branschen och vara ett bättre stöd för dagens sportjournalister, säger Edwinsson till Svenska Sportjournalistförbundets hemsida.

Mats Taxén har varit ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet sedan 2010 men väljer nu att kliva av. Han vill ge plats åt någon yngre och berättar här om vad han är mest stolt över kring vad SSF gjort senaste åren. 

I ett öppet brev hyllar Lisa Edwinsson sin föregångare:

”Under Mats tid som ordförande har SSF tagit en större plats inom det Internationella sportjournalistförbundet (AIPS) och fått sportjournalistvärlden att diskutera pressfrihet och demokrati. Här på hemmaplan har mångfalden i förbundets styrelse ökat och våra kontakter med Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll (SEF) har förbättras”, skriver Edwinsson.

Hon lyfter fram två frågor som hon vill prioritera framöver. Den första handlar om att SSF ska bli mer riktad till SSF-medlemmarna.

– Vi behöver på ett tydligare sätt visa vad vi står för och vad vi gör. Dessutom behöver vi mer tydligt rikta oss till dagens aktiva sportjournalister, säger Lisa Edwinsson.

Den andra frågan handlar om att bli en tydligare motpart till de stora idrottsförbunden och klubbarna. Något som bland annat berör säkerheten för journalister på läktarna. Något som aktualiserades i våras då SSF i samarbete med Sportjournalisternas Klubb Stockholm krävde förändringar på Tele 2 med anledning av att en journalist blivit attackerad.

Just samarbeten med andra sportjournalistklubbar är en fråga som Lisa Edwinsson också kommer driva.

– I en förändrad mediebransch behöver även vårt förbund omorganiseras. SSF har redan nu utökat sitt samarbete med Sportjournalisternas Klubb Stockholm (SKS).
På sikt tror vi att en sammanslagning av alla lokala sportjournalistklubbar till en organisation är det bästa. I dag fungerar bara ett fåtal lokala klubbar ute i landet, men med en samlad organisation kan vi bli en tydligare och tyngre röst, säger Edwinsson.

Fakta Lisa Edwinsson
Bor: Stockholm.
Ålder: 33.
Yrke: Sportjournalist på Dagens Nyheter sedan 2011.
Sportjournalist sedan: 2007 (tidigare på bland annat Upsala Nya Tidning, TT och Aftonbladet).
Aktuell: Ny ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet, där hon varit styrelseledamot sedan 2012.

Styrelsemedlemmar i Svenska Sportjournalistförbundet:

Ordförande: Lisa Edwinsson, Dagens Nyheter.
Vice ordförande: Ulf Niklasson, Göteborgs-Posten.
Kassör: Berndt Rosqvist, frilans.
Ledamot: Bo Fuhrman, frilans.
Ledamot: Lars Folkesson, Norrländska Socialdemokraten.
Ledamot: Lena Sundqvist, TV4 Sport/C More.
Ledamot: Carl Sandin, Bildbyrån (ny).
Ledamot: Nicolinn Nilsson, Expressen (ny)
Ledamot: Daniel Rooth, Helsingborgs Dagblad (ny).

Lisa Edwinsson tar över efter Mats Taxén. Foto: Lennart Månsson

Lisa Edwinsson tar över efter Mats Taxén. Foto: Lennart Månsson

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *