0

Verksamhetsberättelse, SKS

Verksamhetsberättelse Sportjournalisternas Klubb Stockholm, Stockholm 17:e maj

Hej alla!

Här kommer er verksamhetsberättelse för de senaste månaderna.
Efter att Sportjournalisternas Klubb Stockholm måndagen den 5:e december 2016 tog ett första steg mot en sammanslagning med Svenska Sportjournalistförbundet har fokus senaste halvåret legat på att skriva om stadgarna, för att passa en verksamhet i tiden.
SKS:s styrelse har förstås haft som mål att arbeta för att den gamla klubbens intressen ska tillgodoses i en ny organisation, även om det vid en sammanslagning med en annan part är oundvikligt att vissa skrivningar och rutiner kommer att ändras.
Vid ett planerat extrainsatt årsmöte 31 maj 17.30 på Pressklubben på Vasagatan i Stockholm kommer ett slutgiltigt beslut att fattas.
Vid ett ja på mötet i maj kommer verksamheten att samlas under ett enda tak. Det handlar om en omorganisering, och en central samlad styrelse, och en mer effektiv verksamhet.
På så vis kan vi bli en stark – gemensam – röst gentemot idrottsklubbar och förbund, samt genomföra en nödvändig modernisering av verksamheten.

I omorganisationen ingår även att ta upp resterande lokalklubbar i en central organisation för hela landet. Faktum är att knappt något annat distrikt, förutom Stockholm, har någon aktivitet att tala om i dag.

Övrigt verksamhetsår, berättat av styrelsen, ser ut som följer.
Och med hopp om att vi ses på årsmötet 31 maj 17.30 på Pressklubben i Stockholm. Kom och var med och påverka! SSF har sitt årsmöte ett par timmar efter, 19.30. Vi ses!

Jenny Modin, ordförande Sportjournalisternas Klubb Stockholm


Säkerhetsmötet med klubbarna
Den 15 mars träffade SKS tillsammans med SSF de herrallsvenska fotbollsklubbarna i Stockholm (AIK, Djurgården och Hammarby), samt arenaägaren på Tele 2 Arena, för att prata igenom läget inför säsongen. Det är ett samarbete som funnits i ett par år och som resulterat i många bra idéer och lösningar. Arbetet intensifierades i fjol efter incidenter på Tele 2 Arena, där en journalist misshandlades på pressläktaren under en match och flera fotografer vid ett annat tillfälle skadades av en så kallad banger som exploderade i närhet till fotopositionerna.

Efter mötet ordnade arenaägaren med mer permanenta avspärrningar kring pressläktaren på Tele 2 Arena. Dessutom beslutades att det arbete från fjolårssäsongen kring personal på pressläktaren, öronproppar för fotograferna samt vakter vid fotografpositionerna ska fortsätta som tidigare. Många medlemmar i SSF och SKS har upplevt den nuvarande passagen till pressläktaren på Tele 2 Arena som otrygg och besvärlig, och under förra säsongen genomförde ett test med en alternativ väg. Detta fortsätter att diskuteras.


Ekonomin
Ekonomin ser fortsatt god ut. Kassan har ökat under våren tack vare medlemsavgifter somsamlats in samtidigt som utgifterna varit något lägre. Exempelvis blev inte innebandyturneringen i februari av. Kassan låg i månadsskiftet april/maj på runt 170 000 kronor plus tvåsparkonton med sammanlagt 19 000 kronor.

Antalet betalande medlemmar ser återigen ut att landa runt 350-strecket. I början av maj hade 328 medlemsavgifter kommit in och flera har lovat att betala fram till sista maj.


Stipendier/utdelningar
Jenny Rissveds utsågs till Årets Stjärnskott 2016 och mottog priset på 25 000 kronor i Solna i mars inför starten på hennes nya säsong. Rissveds berättade att världscupen och VM är hennes stora mål i år. Mountainbikestjärnan avslöjade även att hon inte kan cykla på bakhjulet.

Pierre Jonsson (Svenska spel), Jenny Rissveds (OS-guld mountainbike) och Andreas Lundin (Radiosporten)

Pierre Jonsson (Svenska spel), Jenny Rissveds (OS-guld mountainbike) och Andreas Lundin (Radiosporten)

Alexander Norén utsågs till Stockholms främste 2016. Priset på 10 000 kronor går till barn- och ungdomsverksamheten i Noréns moderklubb Haninge GK. Golfspelaren mottog priset mycket lämpligt i samband med SKS golftävling på Ullna den 17 maj. Priser delades ut av Patrik Larson och Stockholms Idrottsförbunds Cinnika Beiming.

Patrik Larson (SKS), Alex Norén och Cinnika Beiming (Stockholms Idrottsförbund)

Patrik Larson (SKS), Alex Norén och Cinnika Beiming (Stockholms Idrottsförbund)


10-bästalistan
Sarah Sjöström vann 10-bästalistan för andra året i rad. Hon var i topp på 28 röstsedlar och fick totalt 453 poäng för sina medaljer och världsrekord i OS. Majorvinnaren Henrik Stenson var dock inte långt efter, 417 poäng.

Zlatan Ibrahimovic hamnade på fjärde plats på 10-bästalistan och det innebar att han klev förbi Ingemar Stenmark i toppen av maratontabellen. Årets lag blev Sveriges damlandslag i fotboll. OS-silvret vägde tungt.


Seminarier – Genomförda
Den 3 maj höll SKS/SSF tillsammans med Fojo i ett genusseminarium. Intresset var stort, alla 40 utbildningsplatser fylldes upp och reservkön var även den lång.

Therese Alshammar, Klara Svensson och Maria Rydqvist gav den aktives bild och Fil. Dr i idrottsvetenskap, John Hellström, gav oss den akademiska.

Klara Svensson (boxning), Maria Rydqvist (längdskidor) och Therese Alshammar (simning) idrottare som föreläste på genusseminariet i maj.

Klara Svensson (boxning), Maria Rydqvist (längdskidor) och Therese Alshammar (simning) idrottare som föreläste på genusseminariet i maj.

 

Dessutom ögonöppnande föreläsning av ”Genusfotografen” Tomas Gunnarsson och en paneldebatt med flera sportchefer om hur bevakningen skiljer sig mellan män och kvinnors idrottande – och vad som görs på redaktionerna runt om i landet i genusfrågan. Ett mycket lyckat arrangemang!


Seminarier – Kommande
Den 14:e juni bjuder SKS/SSF i samarbete med SOK in till en träff för sportjournalister inför kommande vinter-OS i Pyeongchang. Hans Vestberg (ordförande SOK) Peter Reinebo (verksamhetschef SOK), Lars Markusson (mediechef, SOK), Daniel Lagerkvist (pressansvarig Eurosport) och Bengt Skött (Radiosporten) finns på plats för att besvara frågor som; Hur långt är det mellan boende och tävlingsplatser under vinter-OS i Pyeongchang? Vilka seder och bruk bör man ta sig till? Om kvalregler, ackrediteringar och pressförutsättningar. Platsen är Sofiatornet, Olympiastadion och lunch och fika ingår under dagen.


Årets Sportjournalist
För andra gången var SSF med och delade ut priset Årets Sportjournalist tillsammans med SKS och sponsorn Kraftfull Kommunikation. Ola Wenström, Viasat, mottog utmärkelsen på SKS årsmöte i december. I juryn ingick ordföranden Lasse Granqvist, Jenny Modin (SKS), Ulf Niklasson (SSF), Fredrik S Johansson (SKS) samt Thomas Björn (samarbetspartnern Kraftfull Kommunikation AB). Till nästa år har SSF/SKS en ny sponsor i detta sammanhang: Träffpunkt Idrott i Göteborg.


Sociala aktiviteter
En pressträff anordnades i samband med att Alex Norén tilldelades priset som Stockholmsdistriktets främste idrottsman 2016. Den var mycket välbesökt. SVT, Radiosporten, TT, DN, Mitt i med flera gjorde egna artiklar och inslag. Efter presskonferensen som hade Patrik Larson som moderator spelade 21 medlemmar en tävling på den fina golfbanan. Gustaf Andersson, UNT och DN, vann före Carl Göransson, TT.

Gustaf Andersson, segrare i SKS-golfen.

Gustaf Andersson, segrare i SKS-golfen på Ullna.

För första gången på evigheter tvingades SKS ställa in den årliga innebandyturneringen. Bara fem lag hade anmält sig, vilket hade sin orsak i att turneringen krockade med en intensiv månad med flera skid-VM. I stället för att spela en minitävling valde vi att bestämma att vi gör ett nytt försök till hösten. Då, som det var tänkt nu, i Skogås Racketcenter.


Styrelsen SKS
Jenny Modin
Anders Hansson
Fredrik S Johansson
Erik Karlsson
Patrik Larson
Emma Lukins
Andreas Lundin
Mats Olsson
Frederic Pavlidis

Frederic Pavlidis

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *