0

Från barnstjärna till OS-guld

Sarah Sjöström intervjuas av Radiosportens Alexander Lundholm inför Rio-OS. Foto: Martin Hedberg/SR

Sarah Sjöström intervjuas av Radiosportens Alexander Lundholm inför Rio-OS. Foto: Martin Hedberg/SR

Hon stod med armarna i kors i den olympiska byn och tittade på oss genom sina stora solglasögon. Det var två dagar kvar till den första OS-starten och Sarah Sjöström log ett självsäkert leende. Hon verkade totalt obekymrad över att hon stod där som Sveriges absolut största guldhopp.
– Det är jag på alla mästerskap som jag åker till, så det är ingen ny grej för mig, som hon sa.

Om hon var nervös var hon extremt bra på att dölja det. Hon verkade nästan tycka att det var kul att prata med oss journalister, vilket sannerligen inte alltid är fallet. Med bestämda steg och pondus skrider hon igenom de mixade zonerna numera. Efter vissa lopp passerar hon utan att stanna, samtidigt som hon i farten hinner väsa fram något om att hon minsann inte har tid för en intervju. Efter andra lopp kan hon kliva fram och säga att reportern får ställa max tre frågor, med en blick som klart och tydligt markerar att fyra frågor vore direkt livshotande (framförallt
för reportern).

Annat var det förr.

Utskälld av agent
Då var det andra som fick hjälpa Sarah Sjöström att sätta stopp för jobbiga journalister. Jag minns särskilt ett tillfälle 2011, när jag blev rejält utskälld av hennes dåvarande agent. Jag hade ställt frågor som, enligt agenten, var för komplicerade för ett barn. Sarah Sjöström hade visserligen vunnit VM-guld och EM-guld, satt världsrekord och deltagit i ett OS. Men hon sågs fortfarande som ett barn, av de som beskyddade henne. På många sätt var hon kanske det också, men det är länge sedan nu.

Inför OS i Rio frontade Sarah Sjöström OS-bilagorna och toppade alla medaljbarometrar. Det var bara guld som räknades. Precis som för Cathy Freeman i Sydney och Carolina Klüft i Aten.

I Rios olympiska simarena hann kvällen gå mot natt innan det var dags för Sarah Sjöströms final på 100 meter fjärilsim. Jag stod vid Radiosportens position i den mixade zonen, som vanligt belägen i en grå korridor under läktaren. Ett femtiotal kinesiska reportrar och jag fick trängas framför en brusig tv-skärm för att få en skymt av loppet. Det var tropisk hetta och inget syre.

I en annan tidzon
Till skillnad från kineserna lyssnade jag på Radiosportens referenter Magnus Wahlman och Anna Karin Kammerling genom mina hörlurar. De refererade ett lopp där Sarah Sjöström aldrig ens var hotad.

Hon vann inte bara OS-guld, hon lämnade motståndarna i en annan tidszon och krossade sitt eget världsrekord. På den brusiga tv:n kunde vi se en lika glad som lättad Sarah Sjöström, likt Freeman och Klüft hade hon klarat av det som alla iskallt räknade med att hon skulle göra.

Till sist kom Sarah Sjöström ut till vår korridor. Hon höll medaljen i ett löst grepp, i samma hand som en vattenflaska. Medaljen hängde och dinglade där, samtidigt som hon aldrig verkade vilja sluta prata. Det sägs att hon kramade om alla skrivande svenska journalister innan hon gick mot dopningskontrollen.

Allt tröttare
För varje dag som gick efter guldet såg Sarah Sjöström allt tröttare ut när hon kom fram till Radiosportens position. Att leva upp till förväntningar och hantera press tar på krafterna. Hon hade dessutom ett närmast omänskligt schema. I slutet av veckan var hon totalt slutkörd, såväl fysiskt som mentalt. Hon var uppriktigt glad över att åka ut redan i semifinalen på 50 meter frisim och äntligen få avsluta sitt OS.

Det kommer att bli många fler.

ALEXANDER LUNDHOLM


Stockholms Sportjournalister röstade fram Sarah Sjöström som vinnare av 10-bästalistan 2015. Hon toppade efter sina två VM-guld i Kazan plus ytterligare tre medaljer och världsrekord. Efter framgången med tre OS-medaljer under 2016 kanske hon vinner 10-bästalistan även i år. På julfesten på måndag kan man rösta på vem som varit bäst under 2016.

10-BÄSTALISTAN 2015
Sport Poäng (1:a-platser)
1. Sarah Sjöström Simning 730 (64)
2. Zlatan Ibrahimovic Fotboll 601 (7)
3. Charlotte Kalla Skidor/längd 558 (1)
4. Johan Olsson Skidor/längd 405 (3)
5. Jennie Johansson Simning 261 (0)
6. Erik Karlsson Ishockey 219 (0)
7. Tove Alexandersson Orientering 163 (0)
8. Frida Hansdotter Skidor/alpint 152 (0)
9. Badou Jack Boxning 129 (0)
10. Henrik Stenson Golf 110 (0)

 

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *