0

Bengt Skötts 13:e OS kunde ha blivit hans sista

Bengt Skött.

Bengt Skött.

Bengt Skötts 13:e olympiska spel kunde ha blivit hans sista. När Radiosportens erfarne reporter tog en tugga på en lunchmacka kom plötsligt en förlupen kula in genom tältduken i presscentret i Rio.

– Jag var en av dem som satt klart närmast där kulan kom insvepande. Ju mer jag tänker på situationen i efterhand, desto kusligare känns det, säger Bengt Skött.

Det var högt säkerhetspådrag kring sommarens två stora mästerskap, fotbolls-EM i Frankrike och OS i Brasilien. När fotbolls-EM i Paris inleddes på Stade de France i juni var det bara ett halvår sedan terrorattentaten i Paris som bland annat drabbade just nationalarenan.

OS i Brasilien hade också högt säkerhetsläge, inte minst på grund av den höga kriminaliteten i landet. Något som Bengt Skött blev varse om redan första tävlingsdagen. Klockan hade precis slagit 13 vid presscentret i Deodoro i Rio de Janeiro, där Bengt Skött befann sig för att följa fälttävlans dressyrmoment.

Det var ganska få journalister på plats. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån 13 RIO 2016 Jag satt där i lugn och ro och åt min lunchmacka. Plötsligt hördes det något konstigt svischande ljud i luften och en rikoschett-klang.

– Jag tittade bakåt och tänkte vilket himla konstigt ljud. Jag trodde det var något kamerastativ som fallit antingen till marken eller ruckats. Det var ett harmlöst ljud, säger Bengt Skött.

Det var först en halvtimme senare när en fotograf hittade kulan på golvet som Bengt Skött insåg att det var en kula som hade svischat förbi fem meter ifrån honom. Det blev stor uppståndelse och arrangören kallade till presskonferens.

Skotthålet i presstältet. Foto: Henrik Skiöld/TT

Skotthålet i presstältet. Foto: Henrik Skiöld/TT

– Det ställdes kritiska frågor som ”kan ni hantera säkerheten?” och ”vad har ni för belägg för att det här inte var aktivt riktat mot OS?”. Påståendet var att det här inte var angrepp mot OS. Men det kunde de inte ange tydliga bevis för, så det var viss skepsis mot det han sa, berättar Bengt Skött.

En utredning visade sedan att det var en förlupen kula från en favela i närheten som tagit sig igenom tältduken på presscentret. Även stenar från en slangbella träffade en buss med journalister under OS. Men Bengt Skött menar att incidenterna i Rio inte är de värsta han varit med om i OS-sammanhang.

– Största incidenten de senaste 25 åren är OS i Atlanta 1996 med rörbomben som exploderade i en park. Där hade jag varit ett dygn innan och lyssnat på en konsert. IOK kallade till presskonferens och sa att ”The games will go on”, så de hade anledning att till och med klargöra att spelen inte skulle avbrytas.

Bengt Skött minns även andra olympiska spel där säkerhetspådraget varit större än hur han upplevde det i Rio.

– Den här bullrande uppbyggnaden av säkerheten var tydligare i Salt Lake City 2002 som var bara ett halvår efter 11 september. Säkerhetspådraget var också i London 2012 eftersom det var så mycket av tävlingarna som genomfördes i storstadsmiljö och de hade fruktansvärda minnen av att det exploderat på en buss och i tunnelbanan några år tidigare.

Bengt Skött uppskattar dock att Sveriges Radio gav alla OS-medarbetare en säkerhetsgenomgång inför avresan och en säkerhetsexpert följde även med reportrarna över till Rio.

– Han bedömde olika situationer och gav oss råd. Det kändes väldigt tryggt, säger Bengt Skött som kunde få extra stöd efter kulincidenten.

– Säkerhetsexperten tog kontakt med mig och ville höra hela historien. Om det fanns någon känslomässig aspekt för mig att ha en debriefing kring det hela så att man får ur sig sin egen skräck. Men då sa jag att jag mest var fysiskt trött och journalistiskt uppskruvad. Men nu i efterhand när jag tänker mer koncentrerat på bara den incidenten känns det läskigt, säger Bengt Skött.

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *