0

Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Moa Höjer och Richard Henriksson

moarichard

Moa Höjer (Norrländska Socialdemokraten) och Richard Henriksson (Radiosporten) tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stipendium 2016.
Utmärkelsen är Svenska Sportjournalistförbundets och Svenska Spels stora utvecklingsstipendium och stipendiaterna tilldelas 30 000 kronor var.
Därtill prisas ytterligare tre sportjournalister, med mindre summor.

* Moa Höjer ska studera den nystartade amerikanska damhockeyligan och undersöka vilka lärdomar Sverige kan dra från USA.

– Min plan är att studera den nystartade nordamerikanska damhockeyligan NWHL där alla spelare är heltidsproffs och de flesta matcher har storpublik. Jag vet ju att det finns ett stort intresse för damhockey även i Sverige, det har framför allt min hemstad Luleå bevisat, men fortfarande finns det nog en hel del att lära från klubbarna och ligan i Nordamerika. Det är det jag vill undersöka, säger Moa Höjer.

* Richard Henriksson ska lära sig mer om sportradions utmaningar och framtida möjligheter, under en inspirationsresa till mediemässan South by Southwest i Texas.

– Tidigare årgångar av mässan har jag suttit hemma och dreglat över det smått otroliga utbudet av paneldiskussioner och workshops, nu blir målet att på plats försöka insupa så mycket kunskap jag bara kan. Det är en ynnest att under några dagar få lära mig och inspireras av de som ligger i framkant globalt inom sportbevakning i radio, säger Richard Henriksson.

Läs om juryns motivering på SSF:s hemsida.

Utöver de stora stipendierna delar Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel även ut tre mindre stipendier 2016.

20 000 kronor vardera till:

* Mårthen Bergman, Everysport Media Group, Stockholm:
Vad har Detroit Red Wings betytt för Detroit efter stadens konkurs?
* Marcus Bühlund, frilans, Stockholm:
Sydkoreansk ishockey. OS 2018 i Pyeongchang innebär att Sydkorea för första gången deltar i en olympisk turnering. Vilken väg väljer landslaget inför utmaningen?
* Daniel Grefve, Radiosporten, Stockholm:
Hur bygger man ett nytt NHL-lag, i en stad som Las Vegas?

– NHL har varit ett stort intresse sedan barnsben, och Las Vegas är en stad som fascinerar mig oerhört. Det ska bli väldigt intressant att åka dit och se hur man har tänkt bygga upp laget, i en stad som ju verkligen helt är uppbyggd kring hotell- och casinoindustrin. Hur ska man etablera en fanbase kring laget? Det finns ju ingen som helst historia av lag i de stora proffsligorna i staden, säger Grefve till SKS.

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *