0

Efter möte med SKS och SSF: Stockholmsklubbarna spikar gemensamma säkerhetsåtgärder för pressen

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

I kväll väntar säsongens sista allsvenska Stockholmsderby.

Inför matchen på Tele2 Arena har Sportjournalisternas Klubb Stockholm och Svenska Sportjournalistförbundet på nytt mött klubbarna för att diskutera säkerhet och arbetsmiljö.

Tillsammans har vi enats om ett gemensamt ramverk som från och med nu ska gälla på Hammarbys, Djurgårdens och AIK:s matcher.

Bakgrunden till diskussionerna är säkerhetsläget för sportjournalister på svenska pressläktare och för sportfotografer som arbetar nere på planerna.

Flera allvarliga incidenter har inträffat i år, inte minst på Tele2 Arena i Stockholm där en journalist misshandlats på pressläktaren och flera fotografer skadats av en så kallad banger.

I en undersökning som Svenska Sportjournalistförbundet (SSF) gjorde ihop med tidskriften Scoop i somras framkom att varannan sportjournalist har känt sig hotad i tjänsten.

Det tar vi i inom SKS och SSF på största allvar.

I fredags mötte SKS:s ordförande Jenny Modin och SSF:s ordförande Lisa Edwinsson – ihop med Bildbyråns vd Niklas Larsson – säkerhetsansvariga och pressansvariga i Djurgården, Hammarby och AIK. Även arenaägaren för Tele2 Arena fanns representerad på mötet.

Mötet var det tredje av sitt slag i år och dialogen konstruktiv.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

Inför resten av säsongen och inför nästa säsong enades vi om gemensamma riktlinjer, som ska gälla för alla tre klubbarna:

* Avspärrning runt pressläktaren. Ska vara av relevant höjd. Det har kommit synpunkter från medlemmar att repen som skiljer pressläktare från publik i det närmaste har varit ”obefintliga”. Ibland dinglar de bara en decimeter ovanför marken. Detta ska åtgärdats för att skapa en större trygghetskänsla. Tele2 Arena tittar även vidare på möjligheten att bygga en mer permanent avspärrning, i form av ett staket.

* Vakter kring pressläktaren. Minst två säkerhetspersoner ska alltid finnas tillgängliga på pressläktaren. Säkerhetspersonalen/pressvärdarna ska inta en mer aktiv och tydlig roll.

Öronproppar för fotografer. Finns att hämta i pressentrén och i pressrummen. Klubbarna rekommenderar fotograferna att använda hörselskydd.

* Vakter på kortsidorna för fotografer. Säkerhetspersonalen ska på ett tydligare sätt vara fotografernas ögon och öron i nacken. På varje kortsida ska minst en, vid högriskmatcher två, ”kontaktpersoner” finnas för fotograferna. Kontaktpersonerna ska inta en mer aktiv och tydlig roll och ge sig till känna för fotograferna.

* Vid särskild risk för fotografer. Vid särskild risk ska kontaktpersonen vid kortsidorna delge var och en av fotograferna på plats vari den förhöjda risken ligger. Vid extra hög risk kan klubbarna uppmana fotografer att lämna sina platser.

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

I övrigt diskuterades en alternativ väg upp till pressläktaren på Tele2 Arena, då många medlemmar upplever den nuvarande passagen som otrygg och besvärlig.

Vid Djurgårdens nästa hemmamatch, mot Jönköpings Södra 24 oktober, testar Tele2 Arena att även öppna bakvägen – via hiss – upp till pressläktaren.

Hjälp oss gärna att sprida detta.

SKS/SSF

Andreas Lundin

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/b/d/sportjournalisterna.se/httpd.www/sks/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *